25. kesä, 2015

Kesä..

On ollut kiireinen kevät ja alkukesä. Paljon on saatu aikaan, mutta paljon on koko ajan tehtävää vielä. Kuitenkin kaikkein hienoin asia on, että TILAPUOTI on valmis!! Asiakkaat on kivasti löytäneet meille tiensä, mutta pahoin pelkään talvella olevan melkoisen hiljaista. Kesällä siis puoti puksuttaa avoinna kaikkina muina päivinä paitsi tiistaisin. Minun oli pakko yksi päivä nipistää omiin ja tilan asioiden hoitoon.

Aidat uusittiin talkoovoimin ja lehmäthän on olleet jo jonkun aikaa ulkona. Ensimmäinen mistä maito tulee ilta on pidetty. Mikään jätti yleisömenestys se ei ollut, mutta olen iloinen aina vähäisistäkin kävijöistä.

Eviralta käytiin tarkistuksella ja kaikki asiat oli kunnossa eläinten ja maitotilojen ja myös tilapuodin osalta. Myös Valion mejäriltä kävi maitotilaneuvoja käynnillä. Testaili lypsykoneen alipaineita ja muutenkin katseli miten hommat toimii. Ihanhan minä osasin lypsää. 😋

Koko ajan kehitetään toimintaa ja ehkäpä panostetaan lisää markkinointiin, koska olisi kiva saada vieläkin enemmän asiakkaita. Oman kylän porukkaa myös pitäisi saada liikkeelle, että saisi toimintaa edes jonkun verran ympärivuotiseksi. Mitään hirveitä odotuksia en ole puodille asettanut. Onpahan paikka mistä on järkevämpi myydä lihaa. Terassille on ihmisiä pysähtyneet syömään jäätelöä, jota meille tulee Savontilalta.

Lehmämäärä on jonkun verran lisääntynyt, joka on nykypäivänä pakko. Maidon tuottajahinta on aivan totaalisen naurettavalla tasolla. Maitomäärää on siis ollut pakko saada nousemaan. Paljon puhuttu "kriisituki" maidosta oli myös aikalailla pohjanoteeraus. Se maksettiin tiettyjen kuukausien maitomääristä ja oli meidän osaltamme niin pieni, että sillä rahalla ei todella tuottajaa kriisissä auteta. Sillä rahalla ruokimme eläimiä tilalla yhden päivän ajan.

Eihän tämä yrittäminen helppo tie ole, mutta tiesin sen jo tähän lähteissä. Yritetään pysyä pinnalla ja tehdään töitä eläimistä nauttien. Tämähän on kyllä enemmän elämäntapa, kuin työ. Tässä ollaan kiinni 24/7. Siksi olen joskus hieman ihmetellyt kysymystä tilapuodista, että miksi minä sellaisen halusin, sehän sitoo kamalasti. Minä olen täällä muutenkin kokoajan, joten voin ottaa työn ohessa myös asiakkaita vastaan.

Palailen taas kuulumisiin myöhemmin. Nyt on lähdettävä taas lypsylle. ❤