Kuulumisia Järvensivusta

23. huhti, 2018

Vuosi on vierähtänyt ja touhua on ollut. Ollaan oltu Ahlmannilla Suomenkarja hankkeessa mukana ja saatu sieltä kultaakin arvokkaampia neuvoja ja oppeja eri asiantuntijoilta. Kaikkein hyödyllisintä on ollut Harri Ala-kapeen käytännön vinkit ruokintaan ja jalostukseen.. ja ylipäätään karjanhoitoon. Niitä olen tämän kevään hyödyntänyt ja saanut mm. Hellättären pysymään paremmin maidossa siemennyksen jälkeen. Aina oppii uutta, kun pääsee niin pitkään rodun parissa häärineen ihmisen oppiin. Olen kyllä niin kiitollinen tästä mahdollisuudesta. 

Olen myös aloittanut jatko-opintoja suomen yrittäjäopiston johtajakoulutuksessa ja ne taas tukevat tämän yrityksen pyörittämistä. Viimeksi analysoitiin omaa persoonaa sellaisen testin perusteella ja olipa muuten aika tosi mielenkiintoista tajuta kuinka oikeassa se testi oli.   

Vasikoita on tämän kevään aikan syntynyt paljon ja kohta ne pääsevät ulos igluun. Viimeiset sonnit lähtivät myös ja tulivat puotiin myyntiin lihana. Jatkossa kaikki meidän sonnit härätään ja näin ollen jatkossa myydään häränlihaa.

Nyt valmistaudutaan koululaisten maatilapäivään, joka on kesäkuun ensimmäinen päivä. Tehdään rasteja ja pyritään kertomaan mahdollisimman laajasti kaikista tuotantosuunnista. 

Kesäkaudenavajaiset vietetään vasta kesäkuun 10. päivä sunnuntaina ja on tulossa taas Nosh ja tupperware edustajaa ja muuta mukavaa. Varmaankin myös kahvia tarjoillaan ja on mahdollista kierrellä niitä koululaisten rasteja. Infotaan lisää myöhemmin. 

 

 

 

 

20. tammi, 2017

Vuosi alkoi sillä tavalla onnellisesti, että se meillä hoidossa ollut hevonen on nyt meidän ihan oma. Ollaan kiitollisia, että tälläinen kaveri meille on saatu. Tänään (20.1) aamupäivällä ratsastuslenkillä aurinkokin jo pilkahteli. 

Vasikoita on syntynyt tälle vuodelle kaksi. Onneli ja Onerva. Meiltä lähti kolme pikkusonnia uuteen kotiin kasvamaan, että saimme uusille tuleville vasikoille lisää tilaa. 

 

Tulevaa kesää on jo vähän suunnitteilla, katsotaan mitä saadaan aikaiseksi. Ainakin pari niitä kovasti kyseltyjä lapsille suunnattuja eläintenhoito toimintapäiviä olisi tulossa. Siitä infoa myöhemmin ja ehdotuksia vanhemmilta otetaan vastaan edelleen. 


Kananmunan myyntiä ei ole tänäkään vuonna ja tipuja emme myöskään tulevana keväänä myy tulevan kukkojen vaihdon takia ollenkaan.

Kesäkanojen vuokraajat ovat jo suurimmaksi osaksi kanansa varailleet, mutta otan varauksia vastaan vielä maaliskuun loppuun asti. Kanojen ulkonapitokiellon takia kesäkanoja ei luovuteta meiltä ennen kesäkuun 1.päivää. 

Tilapuodissa on jauhelihaa vielä ja uusia lihoja on suunnitteilla huhti-toukokuulle. Puoti on edelleen avoinna vain erikseen sovittuna.

 
Mukavaa alkanutta vuotta kaikille!

15. huhti, 2016

No nyt on taas vierähtänyt aikaa.. On tapahtunut kauheasti asioita. On tullut lisää ihania eläimiä poikimisten myötä, mutta on myös jotunut tekemään parin työkaveri lehmän kohdalla raskaita päätöksiä lehmän terveyden takia.. Niitä päätöksia joutuu aina muutamaan kertaan miettimään..

Sitten syntyi alkoista lehmävasikka ja siitähän voi toki lisää lukea tuolta facebookista tilan profiilista.

Lampaan on keritty kesäasuun ja kevät menee taas vauhdilla eteenpäin. Tällä viikolla on suorittu lantalan tyhjennystä. Hommaa riittää ja kiirettäkin pitää. Tarvisi myös miettiä kevätkauden avajaisia puodin osalta ja aukioloaikoja..  Ilmoittelen niistä tuolla tapahtumia osiossa.

Iltalypsy kutsuu jo ja taas on mentävä. :)

25. kesä, 2015

On ollut kiireinen kevät ja alkukesä. Paljon on saatu aikaan, mutta paljon on koko ajan tehtävää vielä. Kuitenkin kaikkein hienoin asia on, että TILAPUOTI on valmis!! Asiakkaat on kivasti löytäneet meille tiensä, mutta pahoin pelkään talvella olevan melkoisen hiljaista. Kesällä siis puoti puksuttaa avoinna kaikkina muina päivinä paitsi tiistaisin. Minun oli pakko yksi päivä nipistää omiin ja tilan asioiden hoitoon.

Aidat uusittiin talkoovoimin ja lehmäthän on olleet jo jonkun aikaa ulkona. Ensimmäinen mistä maito tulee ilta on pidetty. Mikään jätti yleisömenestys se ei ollut, mutta olen iloinen aina vähäisistäkin kävijöistä.

Eviralta käytiin tarkistuksella ja kaikki asiat oli kunnossa eläinten ja maitotilojen ja myös tilapuodin osalta. Myös Valion mejäriltä kävi maitotilaneuvoja käynnillä. Testaili lypsykoneen alipaineita ja muutenkin katseli miten hommat toimii. Ihanhan minä osasin lypsää. 😋

Koko ajan kehitetään toimintaa ja ehkäpä panostetaan lisää markkinointiin, koska olisi kiva saada vieläkin enemmän asiakkaita. Oman kylän porukkaa myös pitäisi saada liikkeelle, että saisi toimintaa edes jonkun verran ympärivuotiseksi. Mitään hirveitä odotuksia en ole puodille asettanut. Onpahan paikka mistä on järkevämpi myydä lihaa. Terassille on ihmisiä pysähtyneet syömään jäätelöä, jota meille tulee Savontilalta.

Lehmämäärä on jonkun verran lisääntynyt, joka on nykypäivänä pakko. Maidon tuottajahinta on aivan totaalisen naurettavalla tasolla. Maitomäärää on siis ollut pakko saada nousemaan. Paljon puhuttu "kriisituki" maidosta oli myös aikalailla pohjanoteeraus. Se maksettiin tiettyjen kuukausien maitomääristä ja oli meidän osaltamme niin pieni, että sillä rahalla ei todella tuottajaa kriisissä auteta. Sillä rahalla ruokimme eläimiä tilalla yhden päivän ajan.

Eihän tämä yrittäminen helppo tie ole, mutta tiesin sen jo tähän lähteissä. Yritetään pysyä pinnalla ja tehdään töitä eläimistä nauttien. Tämähän on kyllä enemmän elämäntapa, kuin työ. Tässä ollaan kiinni 24/7. Siksi olen joskus hieman ihmetellyt kysymystä tilapuodista, että miksi minä sellaisen halusin, sehän sitoo kamalasti. Minä olen täällä muutenkin kokoajan, joten voin ottaa työn ohessa myös asiakkaita vastaan.

Palailen taas kuulumisiin myöhemmin. Nyt on lähdettävä taas lypsylle. ❤ 

 

 

 

26. helmi, 2015

Minulta on monta kertaa pyydetty, että voisiko vaikka kuulumisia kertoa jossain, että mitä tapahtuu Järvensivussa. Kaikilla ei ole käytössä facebookkia, eikä se ehkä ole ihan tälläisien pidempien tekstejen paikka.. joten vihdoin ajattelin tähän kotisivun yhteyteen sellaisen lisätä. 

Järvensivussa on tapahtunut paljon kuluneen talven aikana. Paljon hyvää, mutta paljon myös vastoinkäymisiä. On syntynyt uusia vasikoita ja viime viikolla on kuoriutunut myös tipuja.

Kevättä kohti mennessä päivät pitenee ja lehmät ovat villejä. Lypsylle lähtö ja sieltä pihattoon takaisin meno on yhtä pomppimista. Meille muutti myös tammikuussa kaksi uutta AY-lehmää, joista Kaunokki vallankin on hyvin vilkas kaveri. Laitoin tähän kuvan Kaunokista ja Kukasta. Ovat hyviä ystäviä myös pihatossa. Kuvassa menossa vierekkäisiin parsiin nukkumaan.

Pihatossa on vielä jonkun verran projektia, ennenkuin se on valmis. Lehmät ovat kuitenkin ensimmäisen talven siellä asuneet ihan hyvällä menestyksellä.. Joskin kun parresta lehmät siirtyvät pihattoon, ne eivät osaa ihan kaikkea. Esimerkiksi meillä on edelleen pari sellaista lehmää, jotka nukkuvat ruokintakäytävällä ja voi pojat ovat myös sen näköisiä. Tekisi mieli jättää ne vanhaan navettaan parteen jatkuvalla syötöllä, jos ei kerta pihatossa viitsi ruuan äärestä sitä vertaa liikkua, että menisi puhtaaseen parteen nukkumaan. No josko ne lopulta oppii. Osa tajusi homman heti ja ovat koko talven olleet puhtaita. Osa tajusi aikanaan, mutta ehti jo sotkea itsensä ennen sitä. Osa nukkuu aika-ajoin parressa ja joskus erehtyvät ruokintakäytävään ja sitten esim. Juliaana nukkuu aina käytävillä ja muut lehmät saattavat kaiken kukkuraksi vielä kakkia sen tiettä makaavan lehmän päälle. Se on ihan hirveän näköinen. :P

Tilapuotia, erittäin pientä sellaista, on nyt kevääksi nousemassa. Olisi joku järkevä paikka mihin saada kaikki myyntipakasteet ja muutkin myytävät tuotteet. Taisin jo viime kesänä luvatakin muutamille asiakkaille tälläisen paikan ehkä aukeavan keväällä.. Voi kun ehtisi kaiken. :D

Keväällä on myös uusittava kaikki aidat. Olen niitä vanhoja, isäni aikanaan pystyttämiä aitoja pikkuhiljaa purkanut pois. Osassa langoista ei kiertänyt enää sähkö, kun oli niin haparoa. Osassa langoista kasvoi jo sammalta päällä. Parempi siis uusia vaan kiltisti kaikki. Tolpat oli niin lahoja, että mureni käsiin.. Ei niissä lehmät olisi enää pysynyt.

Eipä tällä erää muuta. Jatkan taas kuulumisien kertomista täällä. :)