Raakamaitoa suoraan tilatankista

Myymme tilalta Suomenkarjan lehmien maitoa suoraan tilatankista hintaan 1€/litra. 

MAITOA MYYDÄÄN AINOASTAAN TILALTA: OS. VINKIÄNTIE 590, 35400 LÄNGELMÄKI (ORIVESI) ASIAKKAAN OMAAN ASTIAAN. MEILLÄ EI OLE MAIDON KULJETUSTA MIHINKÄÄN, EIKÄ JÄLLEENMYYNTIÄ MISSÄÄN. 

Maito haetaan tilalta asiakkaan omaan astiaan. Maitoa saa hakea joka päivä erikseen sovitusti/kysymällä onko joku paikalla. Tekstiviestillä saa helpoiten kiinni. :)

Järvensivusta maito lähtee E-luokassa Valion Länsi-maidon mejäriin. Jokisesta maitotankista otetaan näyte, mistä näkyy mm. bakteerit, solut, rasva, valkuainen ja jäätymispiste. Lisäksi Järvensivun lehmät kuuluvat tuotostarkkailuun, eli jokaisesta lehmästä lähtee vielä näiden vakio näytteiden lisäksi yksilöllinen maitonäyte laboratorioon kuukausittain.

Tietoa maidonhakijalle:

Mitä eroa on raakamaidolla ja kaupan maidolla?

Raakamaitoa ei ole käsitelty muuten kuin jäähdyttämällä.
Tavallinen kaupan maito on pastöroitua ja homogenoitua. Siitä on poistettu maitorasva osittain tai kokonaan, eli maidon rasvapitoisuus on vakioitu. Lisäksi maidon D-vitamiinipitoisuus on palautettu vastaamaan keskimääräistä raakamaidon D-vitamiinitasoa. D-vitamiinia lisätään useisiin kaupassa myytäviin maitolaatuihin, koska kun maidosta poistetaan rasvaa, myös rasvaliukoisen D-vitamiinin määrä vähenee.
Pastöroinnissa maito kuumennetaan vähintään +72 °C lämpötilaan 15 sekunnin ajaksi. Pastörointi tappaa useimmat patogeeniset eli tautia aiheuttavat mikrobit. Menetelmä kehitettiin tautien, erityisesti tuberkuloosin taltuttamiseksi, mutta se myös parantaa maidon säilyvyyttä. Homogenoinnilla rikotaan maidon rasvan rakennetta niin, että rasva ei enää erotu ja nouse maidon pinnalle.

Miten raakamaitoa tulee käsitellä ja säilyttää?
Raakamaidon säilyvyyden kannalta tärkeimmät seikat ovat raakamaidon hygieeninen laatu, säilytysastioiden puhtaus ja kylmäketjun säilyminen tuotantotilalta kotiin jääkaappiin asti.
Suomen lainsäädännön mukaan raakamaidon ja ternimaidon lämpötilan tulee pysyä säilytyksen ja kuljetuksen aikana korkeintaan + 6 °C lämpöisenä. Nyrkkisääntö maidon säilytyksessä on, että kaksi tuntia huoneenlämmössä saa aikaan haitallisten ja pilaantumiseen johtavien ilmiöiden alkamisen.
Älä seisota maitokannua pöydällä, vaan ota sitä esiin vain sen verran kun sillä kertaa on aikomus käyttää. Lämpiämään ja taas jääkaappiin laitettu maito ei säily. Raakamaidon parasta ennen päivä on riippuvainen onko maidon kuljetuksesta kotiin onnistunut eikä lämpötila ole noussut yli sallitun ja miten maito on kotona säilytetty. Joidenkin tutkimusten mukaan raakamaidossa bakteeriluvut nousevat jo kahden päivän jääkaapissa olon jälkeen ja joku suositus on, että jos kaikki on mennyt nappiin lämpötilojen kanssa raakamaito säilyisi hyvänä noin kolme päivää. Kolmannen säilytyspäivän jälkeen maidon ostajan kannattaa tarkkailla erityisen hyvin maidon laatua.

Raakamaidon käyttäjän tulisi:
-välttää kuumentamattoman raakamaidon antamista pienille lapsille
-välttää kuumentamattoman raakamaidon antamista vanhuksille, raskaana oleville tai immuunipuolustukseltaan heikentyneille henkilöille
-raakamaitoa tarjoiltaessa huolehtia, että kaikki raakamaidon nauttijat tietävät juovansa raakamaitoa
-käyttää raakamaitoa vain kuumennettaviin tuotteisiin halutessaan olla varma maidon turvallisuudesta
-ymmärtää, että navettaan ja maitohuoneeseen ei saa mennä sisälle
-välttää eläinten koskettamista ja niiden syöttämistä laitumella
-pestä kädet ja erityisesti lasten kädet hyvin eläinten koskettamisen tai maatilavierailun jälkeen
-hankkia raakamaidon kuljettamiseen astia, joka on suljettavissa tiiviisti ja joka on valmistettu elintarvikekäyttöön soveltuvasta kestävästä ja helposti puhdistettavasta materiaalista
-huolehtia kuljetusastian moitteettomasta puhtaudesta
-huolehtia raakamaidon pikaisesta kuljetuksesta kotiin sekä varsinkin kesäaikana kuljetusastian viileänä pysymisestä kuljetuksen aikana
-tiedostaa, että laadukkaassakin raakamaidossa voi olla tautia aiheuttavia tai muita haitallisia mikrobeja

Evira suosittelee että raakamaitoa ostettaisiin vain tiloilta, joiden maidon laatu on ollut jatkuvasti ja pysyvästi ns. E-luokassa. Luokka E on erityisen hyvä. Luokka I on normaali EU:n tavoite ja luokka II ei täytä EU:n lakisääteisiä vaatimuksia. Raakamaitoasetuksen ( MMMa 699/2013, 7 §, voimassa 1.1.2014 alkaen) mukaan tilalta kuluttajalle luovutettavan raakamaidon on oltava laadultaan E-luokkaa. Raakamaidon ostajan kannattaa siksi pyytää nähtäväksi tilalla tuotettavan maidon lakisääteisten laatututkimusten kuukausittaiset tulokset.
Maidon hyväkään laatuluokitus ei kuitenkaan takaa raakamaidon turvallisuutta. Hyvä laatuluokitus kertoo kuitenkin siitä, että tilalla noudatetaan hyvää lypsyhygieniaa, joka vähentää bakteerien joutumista maitoon.