Maatiaiskanan säilytysohjelma

säilytysohjelman logo

Meidänkin kanat kuuluvat MTT:n säilytysohjelmaan ja kuulumme siihen poikaskasvattajina. Kopioin MTT:n sivuilta tähän vähän tietoa mikä on säilytysohjelma:

Suomalaisella maatiaiskanalla on oma säilytysohjelma, joka käynnistettiin MTT:llä vuonna 1998. Sen tavoitteena on maatiaiskanakantojen säilyttäminen rotupuhtaana ja ylläpitää monimuotoisuutta. MTT huolehtii vuosittain täydentyvästä tietokannasta, johon kootaan tietoja sekä kanankasvattajista että heidän kanojensa ulkomuotoon sekä munan- ja poikastuotantoon liittyvistä ominaisuuksista.

Kanankasvattajat velvoitetaan raportoimaan kanoistaan vuosittain. Suosituksena on, että säilyttäjät pitäisivät vain yhtä maatiaiskanakantaa. Säilyttäjän tehtävänä on ylläpitää ja lisätä omaa parveaan vuosittain. Maatiaiskanojen risteytymistä muiden kanarotujen kanssa ei saisi enää tapahtua, joten muiden kanarotujen pitoa tilalla ei suositella. Maatiaiskanoja tulee hoitaa niiden lajille tyypillisissä oloissa. Ikkunallinen lattiapehkukanala, jossa on ulkoilumahdollisuus, luo hyvät olosuhteet. Pienessä kanalassa yksilöt tuntevat toisensa, jolloin kanalassa säilyy vakiintunut nokkimisjärjestys, eikä välien selvittelyjä juurikaan tarvita. Orrelle nousu iltaisin ja hiedassa tai pehkussa kylpeminen ovat niin ikään kanoille tyypillisiä käyttäytymistarpeita.

Lisää tietoa säilytysohjelmasta saat tämän osoitteen takaa:

https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/www/Tietopaketit/Elaingeenivarat/sailytysohjelmat/maatiaiskana