Lapinlehmä

Etualalla valkoinen lapinlehmä Heinähattu. Kuvassa oleva ruskea lehmä on Airisto-Ay.

Lapinlehmä on nupo eli sarveton ja väriltään yleensä valkoinen. Menneinä vuosisatoina karjaa jalostettiin paljolti värin ja ulkomuodon mukaan. Valkean värin arveltiin myös suojelevan eläintä hyttysten ja paarmojen pistoilta.

Ennen toista maailmansotaa Lapissa oli suuria PSK-karjoja, mutta Lapin väestön evakuointi Ruotsiin syksyllä 1944 verotti niitä pahoin. Kun asukkaat keväällä 1945 pääsivät palaamaan kotiin, kodit ja navetat oli poltettu. Ruotsista tuotiin monesti takaisin vain lehmät. Sonnit teurastettiin tai jätettiin Ruotsiin.

1980-luvun alussa havahduttiin pohjoissuomenkarjan nopeaan hupenemiseen. Innokkaiden ja peräänantamattomien henkilöiden järjestelmällinen elvytystyö on kantanut hedelmää. Koska 1980-luvulla puhtaita pohjoissuomenkarjan sonneja ei enää juurikaan löytynyt, kannan elvyttämiseen jouduttiin käyttämään ruotsalaista tunturirotua.

PSK- populaatio on kasvanut jatkuvasti 1980-luvun jälkeen. Vuonna 2008 tuotosseurantaan kuului 430 lehmää. Keskituotos oli 5210 kiloa maitoa, rasvaprosentti 4,37 ja valkuaisprosentti 3,47.